Körünkről

A Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör 1993 őszén alakult. Olyan békéscsabaiak és környékbeliek társulása vagyunk, akiket összeköt az ásványok és féldrágakövek iránti érdeklődés. Az Ásványgyűjtő Kör hangulata családias, barátságos, és nem szabunk korhatárt sem. Kicsik és nagyok, amatőr vagy gyakorlottabb ásványgyűjtők is egyaránt megtalálják a helyüket közöttünk. Rendszeresen vásárolunk szakkönyveket, felszereléseink között van sztereómikroszkóp, hosszúhullámú UV vizsgáló berendezés, vágó- és csiszológép.

Tevékenységünk

Tevékenységeink közé tartozik az ásványaink kiállítása, előadások tartása, illetve ásványgyűjtő utak szervezése – olykor országos ásványbörzék meglátogatásával egybekötve. Az elmúlt húsz év alatt több mint ötven kiállítást szerveztünk múzeumokban, iskolákban, kultúrházakban, zömében Békéscsabán és környékén. Büszkék vagyunk rá, hogy a kiállításainkat már jó pár ezren meglátogatták és klubunk oly rég óta töretlen lelkesedéssel működik.

Összejövetelek, találkozók

A körnek a városközpontban lévő Kazinczy Ferenc Általános Iskola biztosít működési lehetőséget (összejövetel, kiállítás). Havonta egy alkalommal itt tartjuk a szakköri foglalkozást minden hónap második csütörtökén, 16:30 és 18:30 között.

Kiállítások és börzék

Az elmúlt 23 évben 78 ásványkiállítást, bemutatót vagy vásárt tartottunk, változó időtartamban, a köri tagjaink anyagából. A kiállításainkból a legtöbbet (58 alkalommal) Békéscsabán, 20-at pedig a megye más településein rendeztünk, 19-et iskolákban, 32-t művelődési házakban, 3-at múzeumokban, 24 pedig Nemzetközi Békéscsabai Börze volt.

1993 óta minden évben egy napos nemzetközi ásványkiállítást és vásárt szerveztünk Békéscsabán. Ezek egyre sikeresebbek, évente 20-30 külföldi és hazai gyűjtő hozta el anyagát, amelyet alkalmanként 600-800 látogató tekintett meg, akik a tapasztalatok szerint nemcsak vásárolnak, hanem sokan szakmai szempontból is komolyan érdeklődnek az ásványok iránt. 2003-ban bázisiskolánk alapításának 100. évfordulója és szakkörünk megalakulásának 10. évfordulója alkalmából 9 köri tag saját anyagából mintegy 180 darabból álló, rendszertani csoportosítás szerint válogatott gyűjteményt adományozott az iskolának. Ezt az iskolában üveges tárolókban helyezték el, amelyekből egy „Geológiai sarkot” alakítottak ki, ahol bemutató órákat és előadásokat tartanak a szaktanárok.

Gyűjtő túrák

A szervezett csoportos ásványgyűjtést a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanáraival és tanulóival közösen végeztük. Több napos ásványgyűjtő túráinkon felkerestük az ország ismertebb bányavidékeit, hogy így gyarapítsuk gyűjteményünket és gazdagodjunk szép élményekkel, hasznos ismeretekkel. Ezeken kívül kisebb, 4-8 fős gyűjtőtúrákat is szerveztünk a kör tagjainak részvételével. Meglátogatott helyszínek: Zempléni-hegység, Tokaji-hegység, Mátra, Mecsek, Bükk, Börzsöny, Budai-hegység, Bakony.

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom