Októberi köri találkozó - Sokszínű opálok

Soron következő köri összejövetelünkön szép számban jelentek meg tagjaink. Sipos József, körünk elnöke érdekes előadást tartott az opálokról. Ehhez többen is elhozták opál gyűjteményüket.

Szóba kerültek az opál fajtái, lelőhelyei a világban és hazánkban. Az opállal összeköthető más képződmények létrejöttének körülményei, illetve a nemesopálok helyes tárolása is. Említésre került az is, hogy mi a különbség az opalizálás és az irizálás között.

Néhány ismertebb opálfajta: Andenopál, Boulder-opál, dendrites opál, faopál (opalizálódott kövült fa), hialit (üvegopál), kasolong, májopál, mézopál, nemesopál, rózsaopál, tejopál, tűzopál és az ungvárit (másnéven klóropál vagy zöld opál). A legértékesebb opálok a szépen szivárványzó nemesopál és a lángoló vörös tűzopál.

 
A legszebb opálfajtáról, a nemesopálról néhány érdekesség... Az opál nem egy kristályosodott anyag, mint pl. a kvarcok, hanem amorf anyag. A legtöbb opál belseje úgy néz ki, hogy millió apró, százezred mm nagyságú szemcséből, gömböcskéből tevődik össze, amik különösebb rendezettség nélkül, szorosan vannak egymás mellett. A nemesopálban viszont nem rendezetlenül vannak ezek a gömbök, hanem szigorú, pontos sorrendben, mint egy nyakláncban a gyöngyök, szép sorban, és ez minden sorban így követik egymást. A nemesopálban ezeknek a gömböknek mindnek más és más a frekvenciája, a hullámhosszuk, és a gömbök között víz található. Az opál víztartalma nagyon fontos, hamar ki is tud száradni! Ha a nemesopált fény éri, ezek a milliónyi apró gömbök "életre kelnek", elkezdődik az opalizálás, azaz mindegyik azt a színt kezdi bontogatni, amilyen hullámhosszú. Valamelyik piros, mellette sárga, zöld stb. És ebből a színkavalkádból születik meg a nemesopál szivárványossága, ami valódi természeti csoda!
 
 
Másik érdekesség, hogy míg a dendrites opál a napfénytől életre kel, a benne lévő dendrit (páfrányszerű) mintázat, addig a nemesopál a napfénytől nem csak a nedvességtartalmát veszíti el, de esetleg a szivárványait és a színét is. Ezért nagyon fontos minden opálfajtát időnként beáztatni, hiszen ha sok vizet veszít, teljesen tönkre tud menni.

Következő találkozónkat november 9-én tartjuk, csütörtökön, 16:30-tól a Csabagyöngye Kulturális Központ Pataky termében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 A találkozón készült többi kép a galériában található.

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom