Miskolci ásványbörze és köri gyűjtőtúra

Elérkezett idén is a március, ami a Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör életében az éves nagy gyűjtőtúra és börzelátogatás időpontja.

Nyolc köri tagból álló kis csapatunk március 10-én, pénteken indult útnak északra, a Zemplén felé azzal a céllal, hogy mielőtt elfoglalnánk miskolctapolcai szálláshelyünket, gyűjtünk egy kicsit.

Alföldi lakosokként letaglózott bennünket a Tokaji-hegység szépsége, a dimbes-dombos táj, kanyargó patakok és végeláthatatlan erdővonulatok. Annak ellenére is gyönyörű látványban volt részünk, hogy az őshonos növényzet inkább ősziesnek hatott, mint tavaszinak. Az égiek is kegyesek voltak hozzánk, mivel az aznapra ígérkezett eső elmaradt, és helyette kora tavaszias, enyhén szeles, de napos időnk volt.

A hétvége első gyűjtőhelyének egy Erdőhorvátihoz közel eső kis helyet választottunk. S habár az útviszonyok néhol alaposan megdolgoztatták városi autónkat, az eredmény megérte a fáradságot.

Két új, gyűjtőtúrán még nem járt köri tagunk számára is nagy élményt jelentett ez a hely. Viszonylag kisebb munkával képesek voltunk nagyon szép ásványokat gyűjteni, kalcedon achátokat, gömbös és kvarcbevonatos kalcedonokat, jáspisokat, és opálokat. Megtanultunk, miért fontos a védőkesztyű használata, és hogy a parkettázók által használt térdvédő milyen hasznos lehet a gyűjtés közben.

Második napunkat teljes egészében a börzelátogatásra szenteltük. A 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemben került megrendezésre, színes kiállításai és hatalmas kínálata egész napot igénylő program volt.

Csak pár szó a szombati napi programokról: a bejáratnál az egyetem kristálymodell kiállítása és a Fuxreiter András emlékkiállítás mellett látható volt az év ásványának, a kvarcnak és az év ősmaradványának, a barlangi medvének a kiállítása is. Itt függött az egyetem Foucault-ingája (ejtsd: fukó) is, ami a Föld forgását szemlélteti.

A programok között szerepelt szakmai bemutató, földtudományi játszóház, és a hivatalosan is új magyarországi ásványként felfedezett rudabányaitról tartott előadást dr. Szakáll Sándor, egyetemi docens (Miskolci Egyetem).

Mi, mint messziről érkezett, főként nyers ásványok iránt érdeklődő gyűjtők fájó szívvel tapasztaltuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan nagyon sok a csiszolt ásvány, az ásványgyöngy és ékszer, illetve egyre nagyobb teret nyer az ezotéria (orgonitok, spirálok, stb.). Szerencsére még így is órákba telt, mire végignéztük a hazai és külföldi gyűjtők ásványait. Az új tagok számára könnyebbséget jelentett, hogy a már tapasztaltabb börzelátogatók tanácsaival kísérve hatékonyan és új ismereteket szerezve tudták körbejárni a standokat. Voltak, akik konkrét elképzelésekkel érkeztek, néhányunk a kiválasztott ásványt vagy ásványcsoportot középpontba helyező gyűjteményt akarták bővíteni, mások pedig a különlegességeket keresték.

A szombati nap végére tele élményekkel és új ásványokkal tértünk vissza szállásunkra, ahol élménybeszámolóval és ásványbemutatóval osztottuk meg egymással aznapi tapasztalatainkat. 

Vasárnapra két gyűjtőhelyet terveztünk meglátogatni. Elsőként a Szerencsi-dombságba indultunk, ahol a Hosszú-hegyen álltunk meg nemes opálokat gyűjteni. Az idő eleinte borús volt és nagyon szeles, de hamar napsütés is segítette a gyűjtést. A hideg szél hátráltatta gyűjtés kisebb nagyobb szerencsével zárult, de előkerült néhány igen szép opál is.

A nap második gyűjtőhelye ismét Erdőhorvátihoz közeli hely volt. Már érezni lehetett a csapaton, hogy hosszú hétvége áll mögöttünk, de ennek ellenére is szép opálokat találtunk, habár nem kis munkába került kifejteni őket.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jó hétvégénk volt, sok gyűjtéssel, értékes szerzeményekkel, jó társagással, és az előrejelzésekhez képest igen jó időjárással. A nap végén kellemes fáradtsággal elevenítettük fel a hétvége élményeit. Most már nincs más hátra, mint a hétvégi gyűjtés otthoni megtisztítása, rendszerezése, fotózása, és a következő gyűjtés tervezgetése.

Az összes kép megtekintéséhez kattintson ide.

 

 

 

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom