Januári köri találkozó - 2017

Csütörtökön, január 12-én megtartottuk idei első köri találkozónkat. A gyűlésen köri tagunk, Sipos József folytatta előadását a Zemplénben, azon belül a Telkibányához közeli Fehér-hegyi lelőhelyeken található kristályokról és mikroásványokról.

Az összes kép megtekintéséhez kattintson ide.

Sipos József – ahogy azt korábbi beszámolónkban is említettük – gyűjteményével a Zempléni-hegységben található ásványokra specializálódott. Az előadáson megismerhettük a Fehér-hegyi lelőhelyek jellegzetes ásványait és megjelenési formáit, a kvarcot és baritot. A kör tavaly márciusban, szervezett túra keretében már ellátogathatott a Fehér-hegyi kőfejtő meddőhányójához, ahol az új tagok is szép darabokkal és sok új élménnyel gyarapodtak.

Fontos tanulsággal is gazdagodtunk az előadáson, miszerint nem mindig a méret számít. A Fehér-hegy ugyanis mikroásványokban gazdag lelőhely, megtalálható itt többek között tridimit (a kvarc SiO2-változata, apró, hármas-iker kristályok), adulár (kálium-alumínium-szilikát), és proustit (világos-vörös ezüstérc).

A nagy felbontású köri mikroszkópok segítségével közelebbről megvizsgálhattuk a szabad szemmel szinte láthatatlan kristályokat, miközben megtudhattuk, mit kell keresni, mit kell figyelni a kövek felszínén ahhoz, hogy mikroásványokra bukkanhassunk. Az előadáson hallottak és látottak után megértettük, hogy megéri alaposabban szemügyre venni a legapróbb hasadásokat, mert találhatunk benne apró kalcit utáni kvarc álalakot, apró jogarkvarcok alkotta geódát, körülbelül harminc parányi barit kristályt tartalmazó üreget, vagy szerényen megbúvó, meggypiros proustit-ot, melyek a mikroszkóp nagyításában lélegzetelállító látványt nyújtanak lelkes gyűjtőnek és avatatlan szemű kezdőnek egyaránt.

Láthattunk továbbá vasoxidtól irizáló kvarc geódát, illetve egy igazi ritkaságot, erről a lelőhelyről származó, halványlila ametiszt geódát is.

A következő köri találkozón opálokról lesz szó, illetve megbeszéljük a márciusi köri látogatást a 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválra.

Legközelebb februárban találkozunk!

Az összes kép megtekintéséhez kattintson ide.

 

 

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom