Kiállítás a Bréda kastélyban

Május 29-én nyílt meg "Földünk rejtett kincsei" című ásványkiállításunk, melynek a lőkösházi Bréda Kastély (Vásárhelyi-Bréda Kastély) ad otthont egész nyáron át.

A vitrinekben a Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör tagjainak saját gyűjtésű anyagát láthatják. A középen lévő vitrinekben ásványokból készült ékszerek és dísztárgyak találhatók, míg a falak mentén természetes vagy csiszolt ásványok, kristályok és fosszíliák láthatók. A fekvő vitrinekben pedig egy ásványrendszertani összeállítást láthatnak, amely az ásványok és kőzetek kémiai alapú osztályozásán keresztül mutatja be földünk rejtett kincseinek sokféleségét.

Tizenegy köri tagunk gyűjtemények anyaga kisebb részben saját gyűjtésből, nagyobb részben helyi, országos és nemzetközi ásványbörzéken történő csere és vásárlás útján jutott a gyűjtőtársak birtokába.

Külföldi ásványaink jelentős része ércbányákból származik, mint az ott bányászott ásvány kristályos változata, vagy a bányászott érc meddőkőzete (pl. erdélyi kvarcok), továbbá olyan bányákból is, ahol kifejezetten ezt a kristályt bányásszák (pl. ausztriai kvarc, vagy a brazil ametiszt).

A gyűjtésekkel kapcsolatosan fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy gyűjteni felhagyott felszíni bányákban, bányák meddőhányójában vagy – a tulajdonos engedélyével – működő bányákban szoktunk. Gyűjteményünk gyarapítása érdekében barlangokban soha nem gyűjtünk, mivel a barlang (azaz egy akkora üreg, amelyben egy ember fel tud állni és legalább 5 méter hosszú) a természetvédelmi törvények értelmében védett terület.

Az elmúlt 23 évet figyelembe véve úgy érezzük, hogy Magyarországon és Békés megyében is egyre többen ismerik és kedvelik az ásványok világát. Bízunk benne, hogy a körünk évtizedeken át tartó lelkes tevékenysége is hozzájárult ehhez.

Megtiszteltetésnek érezzük, hogy a Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör helyt kaphatott egy ilyen nívós helyszínen, ezért törekedtünk arra, hogy gyűjteményünk legszebb darabjait tárjuk a kastély látogatói elé. Bízunk benne, hogy kiállításunk elnyeri a tetszésüket!

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom