2016 – A Gránát éve

A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) a tavalyi év második felében útjára indította az „Év ásványa” és az „Év ősmaradványa” programot. A program célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

Az MFT Ásványtan-Geokémiai Szakosztályának és Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetősége 2015 őszén három-három jelöltet állított, melyekre a facebookon és az MFT honlapján szavazhattak az érdeklődők. A nyertes ásvány (a gránát) és a nyertes ősmaradványa (a Nummulites) kiemelt szerepet kap az MFT 2016-os évi rendezvényein.

A gránát régóta ismert, a hazai ásványgyűjtők körében is kedvelt, könnyen felismerhető alakú ásványcsoport. Alapos tanulmányozása sokat elárul a geológus számára a befogadó kőzet keletkezéséről. Nagyon kemény, nehezen törik, így a kőzetből kiperegett ép kristályai folyóvizek homokos vagy iszapos üledékeiben dúsulnak. Gömbölyded, vöröslő kristályai a Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a nógrádi Karancs kőzeteiben jelennek meg. E helyeken patakok hordalékából is gyűjthető. Az ilyen, vulkáni kőzetekbe zárt almandin gránátok világszinten is ritkaságok. Hazai gyakoriságuk a 14-16 milló évvel ezelőtti különleges keletkezési körülményekkel magyarázható. A geológusok felfedték, hogy ez az almandin a földkéreg alsó részén, mintegy 30 kilométer mélyen keletkezett, izzó kőzetolvadékból történő kristályosodással. Kisebb mélységben a gránát idővel más-más ásványokká alakulna. A vulkáni kőzeteinkbe ágyazott megmaradása annak köszönhető, hogy a felnyíló repedések, hasadékok mentén a magma gyorsan felszínre tudta hozni. Ennek a ritka földtani eseménynek köszönhető, hogy gyönyörű kristályai a hazai ásványgyűjtők kedvelt példányai lettek.

A középkorban gyakori karbunkulus elnevezést vörös színű drágakövekre használták. Főként gránátokra, de például a rubinra és spinellekre is. A karbunkulus ragyogásával számos mesében, legendában és irodalmi műben találkozhatunk. Móra Ferenc például így ír „A pillangó király”-ról: „Karbunkulus koronája égett, mint a tűz, ragyogott, mint a szivárvány.”

Forrás: www.evasvanya.hu

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom