A Koch Sándor Ásványgyűjteményt néztük meg

Körünk hétvégén Szegedre látogatott, hogy megnézze a Koch Sándor Ásványgyűjteményt. A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén található gyűjteményt v. Gimesi István Miklós, a Magyar Minerofil Társaság egyik alapító tagja, Koch Sándor egykori tanítványa mutatta be nekünk.

A képek teljes méretben a galériában láthatók>>

 

Koch Sándor
 
 A Koch Sándorról elnevezett, víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát
 
 

Koch Sándor (1896-1983) mineralógus volt, a szegedi egyetem egykori Ásványtani és Kőzettani Intézetének vezetője, közel száz tanulmány és könyv írója. 1940-ben vette át az intézet vezetését és vitte tovább a már meglévő ásványgyűjtemény gondozását, fejlesztését saját gyűjteményével.

 

Az ásványgyűjtemény két részből áll: a Kárpát-medence gyűjteményből és a rendszertani gyűjteményből. Összesen közel 400 ásványfaj 1156 példánya található meg a bemutatott 19 vitrinben. Gimesi úr elmondása alapján a tárlat elsősorban oktatási célból készült, jelenleg is arra használják.

(Nagyág, Románia)
 
hessit (Botesbánya, Románia)

A vitrinekben láthattuk sok érdekességet, többek között az Erdélyi-középhegység aranybányáinak telluridjait – nagyágitot, krenneritet, szilvanitot –, a világ legnagyobb hessit (ezüst-tellurid) kristályát, kisbányai rozetta alakú pirrhotin csoportokat, több centis gyöngyösoroszi és kapnikbányai fluoritokat, szintén Kapnikbányáról málnapátot (rodokrozit), illetve magyarok által felfedezett és leírt kochsándoritot, fülöppitet, semseyitet, andoritot is.

pirrhotin (Kisbánya, Románia)
 
málnapát, rodokrozit (Kapnikbánya, Románia)
 
ametiszt, fluorit (Gyöngyösoroszi), fluorit (Parádsasvár, Béke-táró)
 
fluorit (Kapnikbánya, Románia)
 
bournonit, andorit (Felsőbánya, Románia)
 
antimonit, bizmutin, fülöppit
 
 
nagyágit (Nagyág, Románia)

A gyűjtemény különlegességeinek kiemelésén kívül érdekes történeteket is hallhattunk az évtizedekkel ezelőtti ásványgyűjtés viszontagságairól és kalandjairól. Elképesztő volt hallani, hogy mennyire más volt akkor gyűjtőnek lenni, milyen gazdagak voltak a lelőhelyek és mennyi felfedeznivaló volt még. Gimesi úr is megjegyezte, már nem ugyanolyan a gyűjtés napjainkban, mint akkoriban, habár az elmúlt 20 évben az ásványgyűjtés a reneszánszát éli.

antimonit csillag (Kisbánya, Románia)
 
antimonit "fenyők" (Felsőbánya, Románia)
 
„dúcos” kvarc, jogarkvarc (Selmecbánya, Szlovákia)
 
andradit (Vaskő, Románia)
 
termésarany
 
Rudabányáról
 
barit, gipszek (Buda)
 
ankerit „madárfészek” (Alsósajó, Szlovákia)

A Koch Sándor Ásványgyűjtemény után arra is lehetőségünk volt, hogy v. Gimesi István Miklós saját gyűjteményét is megtekintsük. A 3700 darabos Kárpát-medence ásványvilágát bemutató gyűjtemény 274 fajt mutat be és azok 46 változatát. A gondos precizitással számon tartott, lelőhely szerinti tematikával rendszerezett darabok több mint negyven év gyűjtőmunkáját összegzik.

 
 
aragonit (Vaskő, Románia)
 
 
 

Nagy megtiszteltetés volt körünknek, hogy Gimesi úr szabadidejét szánta Koch Sándor és saját ásványgyűjteményének részletes bemutatására, valamint a fiatalabb, érdeklődő korosztály ismereteinek bővítésére. Felejthetetlen emlékeket és egyúttal mozgató erőt is kapott körünk ahhoz, hogy a továbbiakban is nagy gondot fordítson tagjainak oktatására, az ásványok szeretetének továbbadására, közös élmények szerzésére és saját gyűjteményünk precíz ápolására.

 

Köszönjük ezt az emlékezetes napot!

A képek teljes méretben a galériában láthatók>>

 

A Koch Sándor ásványgyűjteményről bővebben itt lehet olvasni: link

Fotók: Baranyi Tímea, Békési Katalin, Sprok János, Török Andrea, Nagy Mária

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom