Kiállításunk nyílt Gyomaendrődön

Gyomaendrőd újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő programsorozat keretében körünk ásványkiállítással mutatkozhatott be.

Április 22-én nyitott meg "Földünk sokszínű kincsei" kiállításunk Gyomaendrődön, a Körös Látogatóközpontban (Jókai u. 6.). A megnyitón beszédet mondott Toldi Balázs polgármester Gyomaendrőd Város Önkormányzatának képviseletében, illetve az Endrődiek Baráti Körének képviselője, Tímár Imre. A mi részünkről Gulyás Péter, köri titkárunk köszöntötte a látogatókat, és a teljes kör nevében megköszönte a lehetőséget a bemutatkozásra.

 

A kiállítás ötlete az Endrődiek Baráti Körétől származik, megtisztelő felkérésükkel ők kerestek fel bennünket. Az előkészületek hosszú időt vettek igénybe, sokat köszönhetünk Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, akik helyet biztosítottak rendezvényünknek a programban. A Körös Látogatóközpont kiállítótermének felkészítését és berendezését az intézmény munkatársainak és Weigertné Gubucz Editnek, a Kállai Ferenc Kulturális Központ intézményvezetőjének köszönhetjük.

A gyomaendrődi tárlatunk több szempontból is különlegesnek mondható. A megnyitó napja ugyanis egybeesett a Föld Napjával, amit Magyarországon 1990 óta rendeznek meg, és több mint 170 országban ünnepelnek. A Föld Napja alkalmából különböző eseményekkel szeretnék világszerte felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Kiállításunk a bemutatott anyagával és szellemiségével is igyekszik illeszkedni a Föld Napja által képviselt eszmékhez. Ahogy köri titkárunk, Gulyás Péter megnyitó beszédében is elmondta, gyűjteményünk gyarapítása közben mindig ügyelünk a környezet épségére, annak megóvását és tisztán tartását szem előtt tartjuk.

Kiállításunkat különlegessé teszi az is, hogy legújabb köri tagjainknak – Kiss Gabriellának és Békési Katalinnak – most van először alkalma kiállítani, hosszú hónapok, esetleg évek alatt összegyűlt gyűjteményét elsőként láthatja a nagyközönség. Ez büszkeség a gyűjtők és a teljes körünk számára is, hiszen mindig öröm továbbadni az ásványok és kristályok csodálatos világa iránti lelkesedésünket más gyűjtők, és látogatók számára.

Eddigi kiállításaink közül kiemeli ezt a mostanit az az egyedülálló drágakő gyűjtemény is, melyet egyik legújabb köri tagunk, Békési Katalin állított össze nagy gonddal és precizitással. A tárlat látogatói nyers és csiszolt formában is megcsodálhatják a féldrágaköveket, drágaköveket, és olyan érdekességeket is, mint a tanzanit, ami a gyémántnál is ritkább drágakő.

A drágakövek és csiszolatok mellett helyet kapnak Török Andrea (Gyurmásvány) kézzel készített, egyedi ásványékszerei is, melyeket legutóbb tavaly nyáron csodálhatott meg a nagyközönség a lőkösházi Bréda-kastélyban.

Tárlatunk ezúttal is felvonultat egy ásványrendszertani összeállítást, ami az ásványok és kőzetek kémiai alapú osztályozásán keresztül mutatja be földünk rejtett kincseinek sokféleségét. Az ásványok tudományosabb megismerését és bővebb ismeretek szerzését elősegítik az ismertető feliratok és leírások, melyeken keresztül megismerhetjük, hogyan keletkeznek az ásványok, milyen tulajdonságok különböztetik meg az egyes kristályokat, vagy hogy mitől nevezhetünk egy követ drágakőnek.

Újdonságnak számítanak kiállításaink történetében a "Tudja-e?" ismertetőkártyák, melyek segítségével a látogatók játékos, interaktív formában tesztelhetik tudásukat, vagy gyarapodhatnak új ismeretekkel.

Bízunk benne, hogy a megnyitón megjelenteknek tetszettek a kiállított anyagaink, illetve érdekesnek tartották a rögtönzött kiselőadásokat az egyes ásványok kapcsán.

A kiállítás egész nyáron át (október 23-ig) megtekinthető lesz a Körös Látogatóközpontban (Gyomaendrőd, Jókai u. 6.), annak nyitvatartási idejében, mellyel kapcsolatban aktuális információkat az intézmény munkatársaitól (+36 70/ 416 5223), vagy a Kállai Ferenc Kulturális Központtól (+36 66/ 283 524) tudhatnak meg.

Ha meglátogatták a kiállításunkat, kérjük osszák meg velünk véleményüket kihelyezett vendégkönyvünkben!

A teljes galéria megtekintéséhet kattintson ide!

 

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom