Földünk kincsei - Kiállítás Tótkomlóson

Nagy sikert aratott Tótkomlóson a „Földünk kincsei” elnevezésű kiállítás, melyet szeptember 10-26-áig lehetett megtekinteni a Természet Házában.

– A kiállítók célja főként az, hogy a tanuló ifjúságnak ismereteket adhasson a Földünkben rejlő kincsekről, ásványokról. A kiállított darabokban megismerhetjük a Föld több millió éves történetét, csodálatos változásait, az elemi erők által létrehozott csodákat – kezdte a megnyitót Kovácsné Halász Éva, a Művelődési Központ vezetője, majd átadta a szót Gyivicsán Andrásnak, aki részletesen bemutatta az érdeklődő közönségnek az egyes vitrinek kiállítóit.

A Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör három legifjabb tagja igen gazdag gyűjteménnyel mutatkozhatott be a tótkomlósi érdeklődők előtt. Tóth Máté, Virók András és Zemencsik Tamás kisgyermek koruk óta lelkes rajongói az ásványoknak és kövületeknek, s most geológusnak tanulva igyekeznek a hobbijukat hivatássá alakítani.

Gulyás Péter, az Ásványgyűjtő Kör titkára évtizedek óta gyarapított gyűjteményét mutatta be Gyivicsán Andrással és Árvai Lajos geológussal együtt, akiknek összeállításában az ásványok mellett több millió éves kövületek s a világ tengereiből származó kagylócsodák is megtalálhatóak voltak.

A kiállítást színesítették azok a különböző használati tárgyak és ékszerek is, melyek ásványokból, kristályokból, és féldrágakövekből készültek, valamint az az ásványtani összeállítás, melyet a városi iskolák kaptak meg tanulmányi célból.

– Az immár huszonegy éve működő Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör kiállításaival, gyűjtőtúráival szeretné elérni, hogy minél többen kedvet kapjanak eme földben rejlő kincsek, az ásványok világának megismerésére – mutatkozott be dr. Szalay Tibor, nyugalmazott ezredes, a kör elnöke, s megköszönte az intézmény vezetőinek, hogy ilyen színvonalas keretek között tudták a kiállítók a nagyközönség elé tárni gyűjteményüket.

Tovább a képekhez>

 

Eseménynaptár

loader

Friss hírek

Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre © 2016
Az oldalon sütiket gyűjtünk, hogy kényelmesebbé tegyük a böngészést. Erről bővebb információkat olvashat, elfogadhatja, vagy megtagadhatja.
További információ Elfogadom Megtagadom